En hetkeäkään epäile sitä etteivätkö porukat olisi asiaa miettineet, mutta haluaisin vain tuoda erilaisia näkökohtia esille jotta missään vaiheessa ei pääse syntymään väärää todellisuuskuvaa

Jotenkin kokemus on vain opettanut, että ennen kuin se käyttövalmis kaasu on pullossa, on sitä ennen jokunen euro vilahtanut toimittajan kassaan. Sanoisin että se joka pystyy luomaan näissä projekteissa pitävän, realistisen budjetin on aika kysyttyä tavaraa jopa yritysmaailmassa.
Lisäksi haluaisin muistuttaa uusia ja ehkäpä ”ei niin tosissaan” sukeltavia sukeltajia että tämä kehityskulku ei ole se ainoa polku kulkea eteenpäin sukellusurallaan. (Suurin)osa sukeltajista ei koskaan tule käyttämään pulloissaan mitään muuta kaasua kuin vain puhdasta ilmaa. Iso osa sukeltajista ei koskaan sukella syvemmälle kuin 40 m. Helikka ei ole varteenotettava vaihtoehto suurimmalle osalle sukeltajia. Ei kustannusten, kun ei ominaisuuksienkaan takia.
Ei seoskaasuissa ole mitään pahaa. Ei näihin asioihin kouluttautumisessa ole mitään pahaa. Lisäksi ihan jokainen sukeltaja saa vapaasti haaveilla vähän erikoisemmista sukelluksista ja eksoottisemmista kaasuista. Se miten tämä kaikki todellisuudessa toteutetaan, on huomattavasti pidempi, vaikeampi ja haasteellisempi juttu.
Jos nitroksikompuran käyttökuntoon saattaminen on ollut näin pitkä prosessi tai jos Nousukeskuksen kehittäminen on näin hidasta ja tuskallista, niin en uskalla ajatella koko asiaa jos päälle vielä lisätään helikat. Paljon on vielä tehtävää ja kuntoon laittamista ihan perusasioissakin. Ihan yhtenä esimerkkinä mainittakoon että millä sitä helikkaa pääsee kuluttamaan jos seuralla ei ole venekalusto kunnossa.
Tästä ei nyt sitten pidä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä etteikö ne olisi kunnossa

, mutta muistutan vain siitä että niillekin pitää vuosittain jotain tehdä. Jos eivät nyt ainakaan rikki ole mutta huoltoa ja ylläpitoa ne kaikki kaipaavat. Toisaalta pääseehän sitä kaupallisestikin haasteellisille kohteille, mutta silloin on mielestäni turha haaveilla Nousun panostavan ko. kaasujen kehitykseen jos ei sitä hyödynnetä seuran toiminnassa.
Toisaalta myös seoskaasujen käyttö seuran sukelluksilla asettaa henkilöstön aivan uusien vaatimusten eteen. Enää ei ihan riitä että tehdään niin kuin on aina ennenkin tehty. Tietotaidon taso ja määrä on oltava täysin toisella tasolla ennen kun tällaisia sukelluksia aletaan tekemään.
Ymmärrän kyllä kehittämisen paineet ja halut, enkä halua asettua tämän asian suhteen poikkiteloin. Kuitenkin kehotan tarkkaan pohtimaan asioita eri kantilta jotta kokonaisvaltaiset edut saavutetaan. Jotenkin vain koen asian ristiriitaiseksi jos palstalla nopataan sitä että ostetaanko tuhannen euron lisäfiltteri vai ei. Samalla puhutaan yli tuhannen euron hintaisen kaasun ostamisesta varastosäiliöön. Eikö tässä ole nyt jokin epäjatkuvuuskohta?
Filtteri kestää käytössä ja oikein huollettuna vuosia, yksi kaasuannos (pullot) voidaan käyttää yhden sukelluksen aikana. Kuitenkin puhutaan saman hintaluokan sijoituksista.
Lisäksi se herättää ihmetystäni että tarkkaa kaasua ei tässä vaiheessa tiedetä. Martti kertoi vierailleensa AGA:n sivuilla ja löytäneensä kaksikin kaasun hintaa. No kumpaa kaasua sitten käytetään? Onkohan noissa kaasuissa jotain eroja jos hintaeroa kehittyy satoja euroja?
Sitä en epäile ettei koulutetuilla sukeltajilla olisi tarkkaankin soveltuvat kaasut tiedossa. Tässä asiassa kuten ei missään muussakaan toiminnassa kannata käyttää menetelmää ”tehdään näin (käytetään tätä kaasua) kun ei ole koskaan aikaisemminkin ole sattunut mitään”. Helium on luonnollisesti heliumia, mutta kas kummaa sitä kuitenkin myydään useampana eri laatuna…
Silloin kun sukeltaja ei enää kalpene saamansa kaasulaskun edessä, olen valmis tukemaan hänen ajatuksiaan johonkin eksoottisempaan kaasuun siirtymistä. Jos ja kun jotain heliumprojektia lähdetään toteuttamaan, niin minun ainut vaatimus on se, että turvallisuudesta (niin itse sukeltajien, kun sivullistenkin) huolehditaan tinkimättä. Tässä sudessa kun sattuu olemaan monta kuoppaa…
Happi on halpaa – ja lähes ilmaista kun sitä hyödynnetään ilmasta.
TiLi