Kirjoittaja Aihe: Levien määrä vähenee jo Suomenlahdellakin  (Luettu 161 kertaa)

P3trick

  • Vieras
Levien määrä vähenee jo Suomenlahdellakin
« : Toukokuu 11, 2007, 20:58:47 »
Taitaa tulla loisto-olosuhteet näkyvyyksien puolesta P1 avovesiviikonloppuun!

Lainaus itämeriportaalista:

http://www.itameriportaali.fi/fi/uutiset/uutisarkisto/2007/fi_FI/levauutinen20070507/

Levien määrä vähenee jo Suomenlahdellakin
07.05.2007

Kevätkukinta on vielä käynnissä Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä, joskin levämäärät ovat vähenemään päin. Keskisellä ja eteläisellä Itämerellä kukinta on ohi.

Yleistä: Vaikka kasviplanktonia on edelleen Suomenlahdella paljon, on se vähentynyt nopeasti viimeviikon huippulukemista; pintaveden levämäärä vaihtelee nyt 7-12 µg/l välillä. Pohjoisella Itämerellä levämäärä on laskenut 4-9 µg/l:aan. Keskisellä ja eteläisellä Itämerellä kukinta on kokonaan ohi, ja levämäärä suurilta osin alle 2 µg/l.

Pintaveden lämpötila ei ole juurikaan muuttunut edellisviikosta. Se on läntisellä Suomenlahdella 3-4 astetta ja pohjoisella Itämerellä 4-5 astetta. Mecklenburginlahdella veden lämpötila on lähes 10 astetta. Suolapitoisuus on läntisellä Suomenlahdella 5-6 promillea ja kasvaa etelään mentäessä.

Ennuste: Kukinnan päätyttyä keskisellä ja eteläisellä Itämerellä alkaa olla käsillä niin sanottu kesäminimivaihe, jolloin typpiravinteen loppuminen pintakerroksessa estää levien kasvun. Pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella saavutettaneen sama tilanne viikon – parin sisällä.

Merentutkimuslaitoksen levätiedotus raportoi kevään edetessä viikottain Itämeren levätilanteesta. Kesäkuun lopulla käynnistyy myös valtakunnallinen sinilevätiedotus, jota Merentutkimuslaitos toimittaa yhdessä Suomen Ympäristökeskuksen kanssa.