Nyt on merellä ollut todella hyvät näkyvyydet. Sukeltamaan kannattaa lähteä Syysleirille ilmanmuuta.
Varasin tämän parakkimajoituksen Loviisasta nyt ilmoittautuneiden mukaan. Vielä ensiviikon alkuun voi ilmoitella tulemisestaan minulle (mielellään tämän keskustelupalstan kautta), niin ilmoitan sitten lopullisen osallistujamäärän loppuviikosta 42 Loviisaan.
Tarkentunut majoitushinta on 25Eur, joka sisältää majoituksen koko viikonlopuksi. Se on pakettihinta, yhden yön majoitushintaa ei ole. Tämä siitä että hinta sisältää kaikki palvelut alueella. Muun muassa oman lukittavan saunatilan, mihin voi myös jättää tavaransa kuivumaan, minigolfkentän, polttopuut nuotiolle ym. aikaisemmin keskustelupalstalla mainituja ajanviettomahdollisuuksia.
Varattuna on siis yksi parakki, jossa on 8 kpl 2 hengen huonetta. Oven voi tarvittaessa lukita avaimella. Ottakaa omat lakanat, tyynyliinat ja pussilakanat mukaan. Muut petivaatteet löytyvät paikan päältä.
Perjantaina olisi tarkoitus lähteä ajamaan paikanpäälle. Ajomatka taitaa olla helsingistä luokkaa 1,5-2h. Sovitaan tarkempi treffiaika myöhemmin (ajankohta riippuu siitä, onko museossakäyntiin kiinnostuneita).
Mitään yhteisruokailua en suunnitellut olevan, eli jokaisen kannattaa tuoda omat kuivat ja märät eväät mukanaan. Ruuan valmistamiseen ja lämmittämiseen löytyy kaikki härvelit. No ei ihan samppanjavispilöitä tai muita tehosekoittimia. Mutta mikroaalto- ja sähköuuni, lautaset työkaluineen, kahvin- sekä vedenkeittimet etc etc.
Sukellustoiminta aloitetaan launtaiaamulla. Jos olit tulossa vasta launtaiaamusta paikalle, kannattaa olla viimeistään klo 9 paikanpäällä. Sukelluspullot mielellään täynnä. Kompura tulee sijaitsemaan saunan yhteydessä, missä voimavirtakin on saatavilla. Kaikki sukellukset tehdään noudattaen Sukeltaja-liiton turvaohjeita. Vakuutuksista jokainen sukeltaja huolehtii itse. Varaa mukaan voimassa oleva lääkärintodistus ja sukeltajakortti. Ja tietenkin sukelluskamat. Märkkäripuvulla sukeltavien kannattaa jo huomioida iltojen viilentyminen. Lämmintä mehua on hyvä olla mukana termospullossa sekä lämpimiä vaatteita.
Ajo-ohjeet:
Aja Loviisaan päin. Loviisaan Helsingistä päin tultaessa älä käänny maantieltä oikealle vielä ensimmäisestä kyltistä, vaan aja eteenpäin ja odota toiseen Loviisaan kääntyvään kylttiin (oikella puolella TB-kylmäasema). Siitä kohdalta oikealle Loviisaan. Aja tietä about kilsa, niin että ekasta liittymästä pääset kääntymään vasemmalle. Tätä tietä jatketaan joitakin kilometrejä (alueella on tulee pian 60km rajoitus joka muuttuu 80 rajoitukseksi). Seuraa sähköjohtoja kohti ydinvoimalaa. Matkan varrella tulee kyltti oikealle jossa lukee ydinvoimala. Käänny sinne. Jälleen joitakin kilsoja ajoa pitkin Atomitietä. 200 metriä ennen ydinvoimalaa sininen kyltti "majoitukset" Käänny sinne ja huomaat saapuneesi parakkialueelle. Jos ajat ohi tulet ydinvoimalalle.
Alla Eniro karttalinkki:
http://tinyurl.com/g7gl3Jos tarvitset apua paikanpäälle löytämisessä, soita mulle niin autan parhaani mukaan (0405816475). Ohjeet ovat karkeasti ulkomuistista, niin että älkää hirttäkö mua perillä jos satutte eksymään

Paikanpäälle on kuitenkin suhkot simppeliä löytää.
Hylystä:
Atlantin kulkija upposi kotivesille.
Loviisalaisen kauppiaan Carl Teschen Siksalan saaren veistämössä rakennuttama Fortuna ehti purjehtia maa-ilman meriä l l vuoden ajan kunnes kohtasi matkansa pään aivan kotisataman edustalla vuonna 1822.
Tasasaumaisen laivan pituus oli 122 jalkaa (36,9 metriä) ja leveys 34 jalkaa (10,3 metriä). Lästiluvuksi ilmoitettiin peräti 386 lästia eli noin 940 tonnia. Jos otetaan huomioon laivan köysi-, vesi- ja purjevarastojen tilantarve, noin 21 lastia, jää lopulliseksi lästiluvuksi 365. Huomattavan suureksi erotuksen tekivät mm. kolme ankkuritouvia, joiden halkaisija oli 16-18 tuumaa ja kunkin pituus 120 syltä.
Heti valmistuttuaan laiva joutui hetkiseksi Venäjän kruunun käyttöön ja sen myötä tarvike- ja miehistökuljetuksiin Suomenlahdelle. Tästä tehtävästä vapauduttuaan laiva asetettiin Teschen alun perin tarkoittamaan käyttöön sahatavaraliikenteeseen Atlantin rannikkosatamien ja Suomen välille. Vuodesta 1817 alkaen Fortunan päällikkönä toimi J. F. Enqvist. Hänen päällikkyydessään laiva rahtasi suolaa Espanjasta ja tuotti ilmeisen hyvin myös voittoa.
Osa miehistöstä karkuun
Syksystä 1821 muodostui onnekkaan laivan viimeinen, kun sen 28-henkisestä miehistöstä seitsemän karkasi Cadizin satamassa.Päällikkö Enqvist joutui purjehti-maan kotiin vajaalla työvoimalla. Varustajaksi oli noussut seuraava sukupolvi: Carl Teschen poika Lorentz Henric Tesche. Hän lähetti Fortunan uudelle Cadizin matkalle seuraavana kesänä - jälleen noutamaan suolaa. Lähtö viivästyi kuitenkin niin, että paluumatkalle päästiin vasta syyskuussa. Se oli riskialtista fregattitakiloidulle alukselle, jollaisille syysmyrskyt olivat koituneet tuhoisiksi monta kertaa aikaisemminkin.
Matka alkoi 8. syyskuuta ja Englannin Dover ohitettiin 7. lokakuuta, nyt jo kovasgenin majakka sivuutettiin 1. lokakuuta ja Tanskan salmiin tultiin 14. lokakuuta. Täällä laiva ja miehistö saivat karanteeniin määrättyinä odotella neljä päivää matkan jatkumista. Toiset neljä päivää purjeet riippuivat värähtämättä tyynessä säässä, eikä ankkuria kannattanut nostaa. Vasta 23. päivänä päästiin hinaajan avustamana liikkeelle. Gotlannin itäranta nähtiin isonmaston huipusta 1. marraskuuta ja silloin käännyttiin itään kohti Viron rannikkoa. Vielä saman päivän yönä nähtiin valonkajo Dagerortin majakasta Hiidenmaan länsikärjestä.
Apua Svartholman linnoitukselta
Sunnuntaiaamuna 3. marraskuuta nähtiin suoraan edessä Orrengrundin pooki ja klo.10.00 aikoihin saatiin kyytiin myös luotsi. Tuuli oli kova ja se yltyi kaiken aikaa samalla, kun ohjattiin sisään pitkin väylää Enighetsgrundetin länsipuolitse. Myrsky pieksi vasten kasvoja, ja sade vaikeutti näkyvyyttä entisestään. Yllättäen nähtiin Hudön itäinen reimari suunnassa, jossa sen ei pitänyt olla. Kun näkyvyys oli menetetty, ei kurssia oltu kyetty korjaamaan riittävästi.
Virta oli vienyt laivan pois väylältä. Kun tämä ymmärrettiin, oltiinkin jo kiinni karikossa. Laiva pyörähti puoli kierrosta runkonsa varassa ja irrottautumista yritettiin nyt purjeitten avulla. Samalla ammuttiin avunpyynnöksi laukauksia laivan neljällä 70 mm:n kanuunalla. Kaksi miestä lähetettiin jollalla hakemaan apua Svartholman linnoituksesta, ja muu miehistö ryhtyi pumppaamaan sisään tulvivaa vettä.
Puoli yhden aikaan päivällä apujoukkoja saapui ja suolaa alettiin purkaa yli laidan. Iso- ja mesaanimasto pää-tettiin katkaista ja pudottaa mereen. Iltapäivällä viiden aikoihin kansi oli jo veden alla, mutta purjeitten, köysien ja muun arvotavaran pelastamiseksi paikalle tulleisiin aluksiin tehtiin vielä kovasti töitä. Muita suurempi aalto pyyhkäisi kuitenkin jo hylyksi muuttuneen Fortunan yli ja käänsi sitä jälleen 180 astetta. Laiva irtosi kiveltä ja upposi saman tien. Köydet ja purjeet menivät laivan mukana, pinnalla kelluva mesaani- ja isomasto korjattiin myöhemmin talteen. Koko miehistö pelastui,
Sään laannuttua hylystä pystyttiin vielä köysin, koukuin ja naara-ankkurein nostamaan jonkin verran irtaimistoa. Enqvist itse valvoi purjeiden kuivattamista Loviisan kaupungin rantamakasiineissa.
Hylky löytyi vuonna 1965
Fortunan hylky löytyi vuonna 1965 Svartholman linnakesaaren edustalta 13 - 20 metrin syvyydessä. Sen keula on sortunut noin kahden metrin matkalta, mutta esim. ankkuripeli on edelleen paikoillaan, Fortunan keulan kaljuuna on mitä ilmeisimmin ollut ensin eteen, sitten ylöspäin kaartuvaa, 1700-luvun sotalaivoistakin tuttua tyyppiä.
Sitä on saattanut koristaa keulakuva. Jos hylyn keula olisi ehjä, se todennäköisesti paljastaisi laivanrakentajien haparoivan pyrkimyksen muotoilla keula hiukan aiempaa terävämmäksi. Pyöreä, suorastaan tylppä keula oltiin nimittäin vähitellen ymmärtämässä matkan-tekoa haittaavaksi yksityiskohdaksi.
ARTO HENRIKSSON
Fortuna
Uponnut3.11.1822
Sijainti:Hudofjärden
Koordinaatit:P60°21,508'ja l 26° 18,831'
Kotipaikka;Loviisa
Valmistunut:181 l
Rakmateriaali:tammi
Kyljet:tasasaumainen
Hylkytyyppi:fregatti
Pituus:36,2 m
Leveys:10,1 m
Korkeus:6,5 m
Syväys:5,6 m
Minimisyvyys:12m
Max. syvyys:16m
Pohjan laatu:muta
Näkyvyys:3 - 5 m, pöllyävää