Kirjoittaja Aihe: Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!  (Luettu 6420 kertaa)

TiLi

 • Kouluttajat
 • Erittäin aktiivinen kirjoittaja
 • ***
 • Viestejä: 248
 • Oma teksti
  • Profiili
Koska seurassa on ollut jo pidempään keskustelua Nitrox täyttöjen yleistymisestä ja tästä on vielä erikseen vuosikokouksen päätös että seura panostaa Nitrox laitteistoon, olisi projekti saatava jollakin tapaa konkretisoitumaan.

Nyt otetaan vastaan rakentavia ehdotuksia siitä mitä pitäisi tehdä ja miten. Lisäksi kaipaamme asiantuntevia neuvoja ja ohjeita siitä että miten järjestelmää ei pidä tehdä. Tässä laajennuksessa pitäisi myös jollakin tapaa ottaa huomioon sekin asia että periaatteessa seuralla ei ole tässä vaiheessa yhtään kompressoria jolla Nitroksia voisi hyvällä omallatunnolla tehdä.

Kerrottakoon tässä vaiheessa niillekin jäsenille jotka eivät tiedä että miksi seuran kompressorit eivät ole niitä parhaimpia vaihtoehtoja Nitroksille. Ensinnäkin uusi ja uljas Seeman ei sovellu siihen koska maahantuoja (Divetech) kieltää sen. Toisaalta vanha Bauer on erittäin hyvä retkikompressori polttomoottoreineen, mutta se ei ole enää oikein kunnoltaan ja rakenteeltaan sellainen että soveltuisi Nitroksi täyttöihin.

Näin ollen ensimmäinen selkeä ongelma on kompressori, a) hankitaanko jostain Nitroksi täyttöihin hyväksytty ja kelpaava kompressori (ostetaan/vuokrataan/lainataan) vai b) tehdään se vanhaan kompressoriin.

Toinen ongelma on tilan käyttö Nousukeskuksella. Minne uusi järjestelmä sijoitetaan ja miten?

Varmaan monia muitakin ongelmia ja ratkaisukohtia tulee esille joten keskustellaan niistä ennen kun virhearviointeja pääsee tapahtumaan. Tämän keskustelun tarkoituksena on mahdollistaa seuralle mahdollisimman hyvät ja toimivat laitteet eikä repiä seuraa kappaleiksi eri leireihin. Kyseessä on yhteisen asian päätös, eikä riidan kylväminen.

Valmiita suunnitelmia, ajatuksia ja osakokonaisuuksia otetaan mielellään vastaan koska kesän alussa pitää ruveta jo hihojen heilumaan. Vaikka kuinka ilkeältä nyt tuntuukin, niin sanon vain että nyt on aika puhua ja jos ei nyt puhu, niin vaietkoon ikuisesti. Jälkiviisaita letkautuksia on aika turha sitten jälkeenpäin suustaan tai kynästään päästää.

Ajatuksia otetaan vastaan…

Timo

markus

 • Kouluttajat
 • Satunnainen kirjoittaja
 • *
 • Viestejä: 39
  • Profiili
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #1 : Toukokuu 05, 2004, 14:45:53 »
Miksi ei Bauer toimi Nitroxin kanssa? Voisiko joku joka osaa selittää, faktoihin perustuen, kertoa sen kaikille. Onko Bauer aikansa elännyt, jos on niin pitäisi varmasti ostaa uusi retkikompura.

TiLi

 • Kouluttajat
 • Erittäin aktiivinen kirjoittaja
 • ***
 • Viestejä: 248
 • Oma teksti
  • Profiili
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #2 : Toukokuu 06, 2004, 08:28:46 »
Miksi ei Bauer toimi Nitroxin kanssa?

Hyvä Markus. Olen toistuvista kyselyistä johtuen tarkistanut seuran jäsenrekisterin ja en ole edelleenkään löytänyt Joku nimistä jäsentä. Edes sukunimen tietäminen voisi helpottaa asiassa :-)

Bauer ei monestakin syystä sovi enää nitroksikompressoriksi. Yksi ehkä tärkeimmistä syistä on ikä. Iän myötä koneen yleinen kunto. Jotta Bauer olisi tulevaisuudessa nitroksikone olisi sille tehtävä täydellinen perushuolto purkaamisine, puhdistuksine ja yhteensopivien osien vaihtamisine. Tuo on vanhassa koneessa sen verran mittava ja rahakas toimi, että en usko se koskaan maksavan itseään takaisin.

Ilman puristaminen tai happirikasteisen ilman (Nitroksi) puristaminen on kuitenkin täysin eri juttu. Tämän tietävät jokainen asiaankuuluvat kurssit käyneet sukeltajat. Ne jotka eivät tiedä – heidän on syytä ensin malttaa mielensä tunneperäisten mielipiteiden ilmaisemiseen ja myöhemmässä vaiheessa panostaa koulutukseen.

Kun katsotaan millaisella paatoksella kurssimateriaalit viittaavat aliapaattiseen puristamiseen ja kun yksinkertaisesti katsotaan Bauerin käyttötuntimittaria ja yleistä tämän hetkistä kuntoa, epäilen että kurssit ovat menneet näiltä osin hukkaan jos Bauerin käyttöä edelleen puolustetaan. Venäläistä rulettia voidaan pelata halvemmillakin menetelmillä kun seuran kompressorilla. Samalla voi syntyä liikaa sivullisia kärsijöitä.

Legendaarisia perusteita (ja samalla kuuluisia viimeisiä sanontoja) ovat olleet: ”kun se on ennenkin toiminut”, ”en näkisi tälle kokeilulle mitään estettä”, ”kyllä sen on pakko toimia”, ”ollaan ihan varovaisia kun kokeillaan”. Kuitenkin lasken hapen ja sen kanssa ”pelaamisen” siihen riskikategoriaan että toiminnan pitää olla mietittyä, harkittua ja perustua faktoihin. Täysin turvallista ja luotettavaa tekniikkaa kun muistetaan pitää kiinni niistä säännöistä ja ohjeista joita itse kukin ”koulutettu” sukeltaja on kurssillaan saanut ymmärrettäväkseen.

Koska kohonnut hapen osapaine kaasuseoksessa muuttaa sen reaktioherkkyyttä hapettuvien materiaalien suhteen, on tällöin noudatettava ehdotonta puhtautta kaasun käsittelyssä. Tätä vaatimusta (happipuhtaus) ei Bauer täytä, eikä rakenteeltaan (happiyhteensopiva) ole sellainen että käyttöä kannattaisi laajamittaisesti perustaa tälle koneelle.

On syytä muistuttaa että 4% lisäys hapen osapaineessa lisää reaktioherkkyyden kaksinkertaiseksi ja vastaavasti 40% hapen osapaineessa on reaktioherkkyys jo yli kymmenkertainen paineilmaan verrattuna. Tästä ei pidä vetää sellaista johtopäätöstä että Bauer olisi täysin sopimaton kone paineilman tekemiseen – ei toki, kone on mitä mainioin retkikompressori, mutta Nitroksiin sitä ei pidä sotkea.

Lisäksi on syytä muistaa että kumpainenkin entisistä suurvalloista (USA/NL) on polttanut useammankin miehistön avaruusraketeissa happipalon seurauksena ja kyseessä on ollut vasta normaali ilmanpaineinen happi… mitähän mahtaa tapahtua kun hapen osapaineet ovat toisella sadalla baarilla? Tarkoitukseni ei ole tässä vaiheessa pelotella asialla, vaan tuoda esille faktat miksi joitain asioita on syytä tehdä määrätyllä tavalla.

Toisaalta valmistaja ei ole tuota konetta koskaan valmistanut nitroksikoneeksi joten sen yhteensopivuus on enemmän kuin kyseenalaista. Todennäköisesti tälle koneelle ei koskaan tule valmistajan taholta mitään lupaa käyttää sitä nitroksilla. On kuitenkin selvää että kymmenessä jopa kahdessakymmenessä vuodessa, milloin tuo konemalli on ollut piirustuspöydällä, on kompressoritekniikassa ja ajattelumalleissa sekä ymmärryksessä tapahtunut aika huimia harppauksia.

Edellä mainittuun perustuen, lienee selvää että vaihtoehdot ovat harvinaisen vähissä. Toiselle koneelle ei valmistaja anna lupaa Nitroksitäytöille (vaikka kyseessä on uusi, moderni kone) ja toinen kone ei rakenteeltaan sovellu (eikä näin ollen valmistajakaan sitä salli) Nitroksille.

Ei omasta mielestään kehityksen jarruna, vaan turvallisemman sukeltamisen puolesta,

Timo

Irene

 • Kouluttajat
 • Mikä kirjallinen ihanuus maailmaa on kohdannut!
 • *****
 • Viestejä: 3024
 • Oma teksti
  • Profiili
 • Sukellusluokitus: P3
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #3 : Toukokuu 06, 2004, 11:49:25 »

Uuden kompressorin ostaminen ei onnistu ainakaan tänä vuonna. Tililtämme puuttuu noin 4000 euroa, jos olisimme ostamassa vaikka Seemannin hintaluokkaa olevaa konetta, tiedä sitten miten paljon valmistajat rökittävät Nitrox-yhteensopivuudesta lisää...
Ja sen jälkeen olisimme puilla paljailla.

Uuden kompuran ostaminen ei siis ole ratkaisu välittömässä lähitulevaisuudessa.

Ymmärtääkseni keskustelun aihe pitäisi pyöriä ennemmin siinä, miten nykyinen kalusto saadaan sijoitettua ja rakennettua siten, että täyttöjä voidaan tehdä ja kun  tilaisuus tarjoutuu, vaihdetaan vain tekijä x eli kompura, oli se sitten ostettu tai lainattu tai vuokrattu. Tärkeintä olisi kait saada muu ympäristö kuntoon, ettei joka kerta tarvitse rakentaa nitrox-järjestelmää alusta asti, kuten tähän asti on toimittu. Ei se näköjään ole ollut esteenä silloin, kun tehdään kurssitäyttöjä eli isoja satseja kerrallaan. Tietysti yhtä pulloa varten on ikävä nähdä niin iso vaiva. Mielestäni meidän on vain kärsittävä huonoa omaatuntoa toistaiseksi Bauerin käytöstä.

Jos jätetään kompura-ongelma toistaiseksi taka-alalle ja mietitään sitä uudelleen, kun muu konfiguraatio on selvillä, vai onko konfiguraatio täysin rippuvainen kompuramallista?

Pitäisikö samalla miettiä miten leiriolosuhteissa voisimme saada nitroxia aikaiseksi? Se tulee eteen kuitenkin seuraavana vaatimuksena, kun Nousukeskuksen täyttöjärjestelmät ovat valmiit.
tee niin kuin sanon, ei niin kuin minä teen

Satu

 • Vieras
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #4 : Toukokuu 06, 2004, 11:52:41 »
- Meillä on Seemanni, joka pääsääntöisesti on ja pysyy NKlla paineilmapuuhissa koska sille ei lupaa saada Nitroxin ajamiseen.

- Meillä on Bauer, joka on seuran retkikompura joka ei 100% turvallisesti voi ajaa Nitroxia eikä ole siihen suunniteltukaan, mutta jota olemme jossain määrin asiaan käyttäneet kun ei muutakaan ole ollut.

- Siis tarvitsemme uuden kiinteästi NKlle asennettavan kompressorin jolla on lupa ajaa Nitroxia.

Olemmeko siis seurana juuri siinä hilkulla riittävän iso jotta meidän on mielekästä pohtia tuota oikeasti vai tuleeko asia vaan jättää pöydälle odottamaan että kuu muuttuu juustoksi ja aurinko on vaan liian iso hehkulamppu.


juuri tästä puhuttiin syyskokouksessa, ja päätös oli tuota luokkaa. Kolmas kompressori on hakusessa, mutta kun nitrox-käyttöön soveltuvat maksavat n 5000e  :'(  
Eikä tuo seeman ole kuin 2 vuotta vanha... Kun tämänkin asia olisi osattu ennakoida.... olisi voinut hakkia yhden kompuran Nousukeskukselle ja ajaa sillä sekä ilman että nitroxin.

Joku nimeltämainitsematon seura, ehkä useampikin ajaa nitroxia pääosin samanlaisella kompuralla kuin uusi seemannimme. Mutta perustelut siihen ovat tuota Timon mainitsemaa " kulluisia viimeisiä lauseita" -luokkaa.

Mutta jälkiviisaus on helppoa, ei kukaan meistä omista kristallipalloa. Siispä pidämme silmät auki, etsimme aktiivisesti uusia kompressirivaihtoehtoja ja tutkimme asiaa.  
Bauer ei ole huono vaihtoehto, sen vain pitäisi olla tuoreempaa vuosimallia ja putsattu. Eikä putsattua konetta voi/ kannata kantaa reissussa mukana, koska se ei ole senjälkeen enää puhdas...

Siis kolme kompuraa, tai myydään uusi seemanni ja ostetaan tilalle uusi ntx-yhteensopiva kone. Tässä kai ainoat kaksi vaihtoehtoa. Molemmat HYVIN KALLIITA.

Toisaalta jos uusi seeman leviää siksi, että sillä ajetaan ntx, tulee se vielä kalliimmaksi, hallituksen pää on pölkyllä ja pahimmassa mahd tapauksessa joku seuralainen Töölön teholla....
- Erittäin Epätodennäköistä hyvinkin, ja pirujen maalaamista seinälle. Kyllä vaan, mutta:  Ei minun pj kaudellani, kiitos!

Bauerilla täyttöön liittyy samat henkilövaurioriskit,  tosin nuo talooudelliset seuraamukset ovat pienempiä. HUOMATTAVASTI.

Tuo henkilövahinkoriski ON olemassa, vaikkakin hyvin pieni. Sitä ei kukaan kiistä. Täyttäjän on tiedettävä sekä oikea menettely, että puuhaan liittyvä pieni lisäriski. Ja hyväksyttävä se. Tässä yksi syy siihen, miksi täyttäjien määrä on pidetty pienenä. Tosin paineita lisäämiseen on kovasti.

Mutta niinkauan kuin pullot täytetään pystyssä ja kiinni sitomatta nousukeskuksella näen tämän vielä suurempana riskinä, joten pistetään asiat  takaisin mittasuhteisiinsa.

Koska kuitenkin pyrimme lähetymään 100% turvallisuutta, etsimme siis aktiivisesti nitrox -kompuraa.  Mutta juuri sijoitettuamme yli 6000euroa perämoottoriin, joutunemme tyytymään nykyiseen tilanteeseen ensivuoteen saakka.  

Vaihtoehtona tälle hankinnan ensivuoteen siirtämiselle on jäsenmaksun tai paineilma/nitroxtäyttöjen hinnan nosto. Riippuen siitä kenellä haluamme hankinnan maksattaa.


Satu
- siis minähän en mistään tiedä mitään, mutta tämä on käsitykseni seuran rahatilanteesta perilläolevana & Vessun Blenderkurssin teorioita salamatkustajana seuranneena  ;)

Core

 • Vieras
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #5 : Toukokuu 06, 2004, 21:33:52 »
* DeepCore *

Kuten jo vuosi sitten saunaillassa vihjasin, voisi olla mahdollista seuramme saada nitukkaa ammattimaisesta täyttöpaikasta piankin.. Olen Dsat blender kurssilla, valmistun pian. Toivottavasti tarjolla kaikkea muuta kuin ilmaa. Espoosta..

kova juttu.. kai... mutta

- ilmalla en enää ikinä sukella...

TiLi

 • Kouluttajat
 • Erittäin aktiivinen kirjoittaja
 • ***
 • Viestejä: 248
 • Oma teksti
  • Profiili
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #6 : Toukokuu 06, 2004, 22:55:02 »
Uuden kompressorin ostaminen ei onnistu ainakaan tänä vuonna.

Tärkeintä olisi kait saada muu ympäristö kuntoon

Mielestäni meidän on vain kärsittävä huonoa omaatuntoa toistaiseksi Bauerin käytöstä.

Pitäisikö samalla miettiä miten leiriolosuhteissa voisimme saada nitroxia aikaiseksi?

On täysin totta että uuden kompressori ostaminen tuskin tulee kysymykseen ja edes järkevääkään suin päin suorittaa. Itseäni jäi kiinnostamaan vaihtoehto mahdollisesta vuokraamisesta. Liekö kenelläkään muulla siitä tietoa/kokemusta?

Onko sinulla Irene ajatuksia siitä että miten nousukeskuksen ympäristöä saadaan paremmin palvelemaan käyttäjiään? Esittämäsi ajatus on kyllä hyvä idea, eli rakennetaan pala palalta, mutta kuitenkin tässä vaiheessa on syytä hieman tietää minne suuntaan ollaan menossa jotta jo rakennettu osa ei jää lähitulevaisuudessa välittömästi alamittaiseksi.

Vaihtoehtoja on varmaan monia ja yksi vaihtoehto muiden joukossa on palata takaisin alkuperäiseen asetelmaan. Onko nousukeskuksella kehittämisen tarvetta?

Itse pidän Bauerin käyttämistä nitroksikoneena enemmän kuin vähän epäturvallisena vaihtoehtona. Ne opit mitä minä olen saanut, tiputtavat valitettavasti Bauerin pois mahdollisuuksien joukosta jo ensimmäisenä.

Nitroksia leireillä – se on loistava idea, mutta ainakin tämän hetkisessä rahatilanteessa rohkenisin epäillä että saattaa olla ainakin vielä toistaiseksi sukeltajan märkä päiväuni…

Timo

TiLi

 • Kouluttajat
 • Erittäin aktiivinen kirjoittaja
 • ***
 • Viestejä: 248
 • Oma teksti
  • Profiili
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #7 : Toukokuu 06, 2004, 23:02:19 »
Mutta niinkauan kuin pullot täytetään pystyssä ja kiinni sitomatta nousukeskuksella näen tämän vielä suurempana riskinä, joten pistetään asiat  takaisin mittasuhteisiinsa.
Lainaus

No täyttötelineen tekeminen nousukeskuksella on enemmänkin vain aloittamisesta kiinni. Tämän rakenteen ajatuksia ja nopeita luonnoksia otetaan vastaan… Tässäkin tapauksessa (kuten monessa muussakin) valitettavasti moni asia rajoittaa toteuttajan vapautta.

Timo

TiLi

 • Kouluttajat
 • Erittäin aktiivinen kirjoittaja
 • ***
 • Viestejä: 248
 • Oma teksti
  • Profiili
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #8 : Toukokuu 06, 2004, 23:07:15 »
voisi olla mahdollista seuramme saada nitukkaa ammattimaisesta täyttöpaikasta piankin..

Toivottavasti tarjolla kaikkea muuta kuin ilmaa. Espoosta..

kova juttu.. kai... mutta

Mistä, miten ja mitä maksaa.

Käytännössä kaikki muuta vaihtoehdot kuin ilma ja <40% Nitroksi ovat koulutus- varanto- ja turvallisuussyistä poissa mahdollisuuksista :-(

Kovaako... no ei! Jos olisi, niin miten sen sitten saa pulloon?

Minäkö tyhmä ... nyt en ymmärrä ?

Timo

marko

 • Vieras
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #9 : Toukokuu 07, 2004, 10:16:01 »
Kuten jo vuosi sitten saunaillassa vihjasin, voisi olla mahdollista seuramme saada nitukkaa ammattimaisesta täyttöpaikasta piankin..

Ei kai HT:lla ole tässä(kin) sormet pelissä...?   :PCore

 • Vieras
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #10 : Toukokuu 07, 2004, 20:32:58 »
tänään eräs nitukka firma  oli polttanut kompressorinsa männät.
täyttöhuoneen ilmastoinnista ei ollut huolehdittu, ja kuumuus oli syynä vikaan. Tällöin voi myös syntyä hiilimonoksiidia, jos/kun öljy pääsee läpi mäntien ja syttyy palamaan..

Muutenkin täyttötilassa pitäisi huolehtia siisteudestä viimeisen päälle, samoin kun tehdään happipuhdistuksia..

Tuleviin suunnitelmiin HT:lla ei ole mitään yhteyttä.

-DC-

TiLi

 • Kouluttajat
 • Erittäin aktiivinen kirjoittaja
 • ***
 • Viestejä: 248
 • Oma teksti
  • Profiili
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #11 : Toukokuu 09, 2004, 16:22:24 »
tänään eräs nitukka firma  oli polttanut kompressorinsa männät.
täyttöhuoneen ilmastoinnista ei ollut huolehdittu, ja kuumuus oli syynä vikaan. Tällöin voi myös syntyä hiilimonoksiidia, jos/kun öljy pääsee läpi mäntien ja syttyy palamaan..

Muutenkin täyttötilassa pitäisi huolehtia siisteudestä viimeisen päälle, samoin kun tehdään happipuhdistuksia..

Mikä firma oli kyseessä? Miten männät ”paloivat”? Ajettiinko tuon vaurion aikana nitroksia? Onko kiistatta selvää että tuo ”palaminen” liittyi tuohon viimeiseen täyttöön? Oliko vaurio tai vikaantuminen sattunut mahdollisesti jo satoja tunteja aikaisemmin? Miten vikaantuminen ilmeni?

Mikä oli täyttötilan lämpötila täytön aikana? Mikä oli lämpötila täytön alussa? Kuinka pitkä jakso oli täytetty ennen vauriota? Olivatko kaikki täytöt (sarjassa) nitroksitäyttöjä? Mikä oli seoksen minimi, maksimi ja keskimääräinen happipitoisuus?

Miten määriteltiin seoksen happipitoisuus täytön aikana? Oliko täytössä happipitoisuuden hälytytystä? Kuinka pitkä oli kompressorin imuletku ja käytettiinkö esisekoituskammiota ja jos käytettiin niin minkä tyyppinen?

Mitenkä oli tila suunniteltu tähän käyttöön? Oliko tila katsastettu tilapäiseksi täyttöpaikaksi? Minkä merkkinen kompressori? Kuka oli toimittanut kompressorin?

Millainen nitroksivarustus koneessa oli? Milloin laite oli viimeksi huollettu? Kuka suoritti huollon, valtuutettu maahantuoja/koulutettu huoltaja/maallikko? Kuka määritteli vian aiheuttaneen syyn? Oliko tutkimuksissa mukana kolmas puolueeton taho?

Voihan tuollaisessa kompressoripalossa syntyä vaikka syaanivetyjä. Palossa syntyneet epäpuhtaudet eivät ole ongelma kenellekään muulle kuin kompressoria käyttäneelle henkilökunnalle – vai pitikö puoliksi täytetty pullo hengittää tyhjäksi jotta kallista kaasua ei hukattaisi?

Siisteys on luonnollista ja siksi mm. Nousukeskusta on siivottu, siivottiin ja tullaan siivoamaan. Toisaalta Nousukeskustakaan ei voida happipestä… :-(

Kai se nyt ainakin jonkinmoiset kustannukset yritykselle aiheutti? Eiköhän siellä ole tämän takia nitroksikin vähän kalliimpaa kuin aikaisemmin…

Timo

Core

 • Vieras
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #12 : Toukokuu 09, 2004, 20:27:34 »
en voi lähemin kertoa täyttöpaikkaa, mutta siellä jo kymmeniä kertoja täyttäneenä voin kertoa, että tilat eivät sopeudu millään tavalla ilman / nitroxin / heliumin / argonin käsittelyyn..
Nitrox kompura ilman välijäähdytystä, suodattimien puhdistusta, ilmastoinnin tai siisteyden huolittamosta. kaikki laiminlyötyä.. en siis täytä kenenkään, enkä edes omiani enään siellä..

Viime täytön jälkeen sain armottoman darran.. 2*600 burana ei edes auttanut, sitten vasta ibuxin 400 helpotti.. en suosittele sitä paikkaa !

- DC- Dsat gas blender  kurssilainen

TiLi, kysymyksiesi kaikki vastaukset ovat negatiivisia..
siis seuraava lähin kaupallinen nitrox täyttöpaikka on pori.

Se seuran oman kompura voitais myydä ja kolehdilla ostaa uusi nitukka kompura tilalle ! 5T€, ja eräraate tekee toimivan..

Satu

 • Vieras
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #13 : Toukokuu 10, 2004, 10:07:36 »
en voi lähemin kertoa täyttöpaikkaa, mutta siellä jo kymmeniä kertoja täyttäneenä voin kertoa, että tilat eivät sopeudu millään tavalla ilman / nitroxin / heliumin / argonin käsittelyyn..

Se seuran oman kompura voitais myydä ja kolehdilla ostaa uusi nitukka kompura tilalle ! 5T&#8364;, ja eräraate tekee toimivan..

Jos paikka on todella noin huono, olisi tietenkin kiva jos kertoisit Nimenkin. Tosin arvaaminen ei ole vaikeaa???

Tuosta seuran kompressorin myynnistä & uuden ostosta tulee todella suuri lasku. Tod näk väliä jäisi n 3000e!

Asiaan tarvitaan uusi yleiskokouksen päätös ainakin, sekä selvä visio siitä kenellä tuo hankinta maksatetaan.
Nitroxin käyttäjät (100e/nassu) / aktiivisesti sukeltavat, myös paineilmalla (50e/nassu) / koko jäsenistö (15e)?
Kuinka monen luulet hymyilevän asialle kuuluessaan mihin tahansa em ryhmistä?

Tässä vielä kaikille muistutukseksi Syyskokouksen päätöksistä:

2. Bauer muunnetaan Nitrox-koneeksi, jos saadaan pesemällä käyttökelpoiseksi.
3. Leireille vuokrataan Auvolta kone
4. Riippuen vuokrasta (ja Bauerin siisteydestä) myös Auvon kompressori voidaan muuttaa Nitrox-koneeksi ja Bauer pysyy leirikoneena.

Ja tässä selvitysten tulos:
Vuokrakone Auvolta 1000e/ vuosi, kolmen vuoden jälkeen ostettava omaksi tai palautettava. kok hinta jkv päälle 5Te. Kompressori olennaisin osin samanlainen kuin seeman = happikäyttöön sopivaksi muuttaminen ei onnistu ilman erittäin suuria muutostöitä!  Lyhytaikaiseen  vuokraukseen ei kys kauppias ollut kovin lämpiävä eikä kompressorista olisi takuita...

Bauerilla alkaa olla ikää sen verran, että muutostyöt tulevat myös hyvin kalliiksi. Täysin Happiyhteensopivaksi &-puhtaaksi sitä tuskin saataisiin taloudellisista satsauksista huolimatta.  Huomattavasti nykyistä paremmaksi ja turvallisemmaksi kyllä. Mutta sen jälkeen ei sitä enää voida pitää retkikompurana -> tarvitaan edelleen Auvolta se 1000e/vuosi seemanni retkikompuraksi. Ei toimi tämäkään!

Siispä hyviä ehdotuksia otetaan vastaan!

Oletteko te nitrox-sukeltajat valmiit tähän satsaukseen?

Satu

Pena

 • Erittäin aktiivinen kirjoittaja
 • ***
 • Viestejä: 219
  • Profiili
Re:Nitroksi täyttö Nousukeskuksella, mielipiteitä kaivataan !!
« Vastaus #14 : Toukokuu 10, 2004, 10:42:38 »
Mun mielestä nitroksin kanssa jäitä hattuun. Itse dyykkaan paineilmalla enkä halua ryhtyä maksamaan mitään extramaksuja nitroksikoneen hankinnan vuoksi. Jäsenistöstä kuitenkin lopulta harva käyttää nitroksia ja vaikka saatavuuskin paranisi niin uskallan väittää, että ei kovin suuri joukko sittenkään siirtyisi nitroksia käyttämään. Eli asiat oikeisiin mittakaavoihin.
Sukella ilolla kahleeton, syvyys kaikki on vapaa.  -A. Hellaakoski-